Тиха акція «Ангели пам’яті»
- Деталі
- Категорія: Новини
- Опубліковано: П'ятниця, 19 лютого 2021, 15:21
- Перегляди: 426
20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні.
На знак вшанування відваги, сили духу й стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, як захист ідеалів демократії, відстоювання прав і свобод людини учнівська молодь та педагоги Гайсинщини долучилися до щорічної всесвітньої тихої акції «Ангели пам’яті». Десятки білих паперових ангелочків були розвішані на деревах та запалені свічки біля пам’ятних символів Революції Гідності, Героям Небесної Сотні, учасникам бойових дій на Сході Країни.
Інтеграція LEGO в освітній процес
- Деталі
- Категорія: Новини
- Опубліковано: П'ятниця, 19 лютого 2021, 08:42
- Перегляди: 374
18 лютого 2021 відбувся онлайн-семінар вихователів груп старшого дошкільного віку закладів дошкільної освіти Гайсинської міської ради.
Одне з головних завдань педагогів — виховувати дошкільника, який здатен нестандартно мислити, аналізувати ситуацію, самостійно приймати рішення, працювати в команді тощо. Щоб реалізувати такі завдання, вихователі, музичні керівники, інструктори з фізичного виховання, практичні психологи та соціальні педагоги використовують LEGO-технології.
Візит голови обласної ради В'ячеслава Соколового до інклюзивно-ресурсного центру
- Деталі
- Категорія: Новини
- Опубліковано: Четвер, 18 лютого 2021, 11:00
- Перегляди: 450
17.02.2021 року з робочим візитом до інклюзивно-ресурсного центру завітали голова Вінницької обласної ради В'ячеслав Соколовий, заступник голови Дмитро Чаленко, голова Гайсинської районної ради Віталій Савчук та голова Гайсинської міської ради Анатолій Гук.
Минулого року установа брала участь в 17 обласному конкурсі розвитку територіальних громад. Директор центру Фурсова Лариса написала проєкт "Сучасне обладнання маємо-діток з особливими освітніми потребами розвиваємо", метою якого було створення сприятливих умов під час занять в комунальній установі, розвантаження емоційно-вольової та когнітивної сфери дітей з особливими освітніми потребами, надання якісних корекційно-розвиткових послуг, стимулювання дітей, які мають проблеми з нормалізацією м’язового тонусу та порушеннями опорно-рухового апарату, дітям із затримкою психічного розвитку та розладами аутистичного спектру, організація їх дозвілля, сприяння інтегрування таких дітей в загальноосвітній простір держави.
На виграні кошти в сумі 180 тис. грн придбано інтерактивну панель, інтерактивну дошку з розумним лотком, 3 ноутбуки та 2 графічні планшети, багатофункціональний пристрій.
Це обладнання фахівці центру активно використовують на корекційно-розвиткових заняттях з дітьми, що мають особливі освітні потреби.
Інформаційно-методична нарада керівників закладів загальної середньої та позашкільної освіти
- Деталі
- Категорія: Новини
- Опубліковано: Середа, 17 лютого 2021, 14:39
- Перегляди: 386
З дотриманням карантинних обмежень 17 лютого 2021 року начальник відділу освіти Гайсинської міської ради Валентина Шрамко, на базі КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників», провела нараду керівників підпорядкованих закладів загальної середньої та позашкільної освіти.
Порядком денним наради було передбачено розгляд близько 25 важливих питань функціонування закладів освіти. Зокрема, роботи освітянських установ в період дії Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2», введення в дію з 01.01.2021 року Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, забезпечення виконання заходів цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності здобувачів та працівників закладів освіти, формування номенклатури справ, особливостей замовлення документів про освіту для випускників 2021 року, ряду питань підвищення кваліфікації керівних та педагогічних кадрів у 2021 році, завершення атестаційного процесу 2020-2021 навчального року та роботи атестаційної комісії ІІ рівня, замовлення на платформі ДІСО підручників для 4-х та 8-х класів, проведення фестивалю вчительської та учнівської творчості «Проліски надії – 2021», дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), відзначення Дня Героїв Небесної Сотні, проведення тихої акції «Ангели пам’яті», виконання рекомендацій МОН України щодо структури навчального року.
Керівники закладів освіти взяли участь в обговоренні питань щодо можливостей організації стаціонарного, змішаного, дистанційного навчання закладів ЗЗСО в період дії карантину, профілактики суїцидальних тенденцій серед школярів, оформлення внутрішньої документації з врахуванням вимог пов’язаних із зміною засновника, здійснення фінансування у 2021 році.
У підсумку наради її учасники отримали рекомендації щодо оптимальних форм вирішення назрілих проблем управлінського характеру, фінансової дисципліни, матеріально-технічного забезпечення, організації освітнього процесу.
В роботі наради взяли участь та виступили головний спеціаліст відділу освіти Ольга Буга, директор КУ «ЦПРПП ГМР» Віталій Сич, консультанти КУ «ЦПРПП ГМР» Володимир Подчос, Ольга Замкова, Вікторія Ревкач.
Організація харчування учнів в закладах загальної середньої освіти
- Деталі
- Категорія: Новини
- Опубліковано: Вівторок, 16 лютого 2021, 13:54
- Перегляди: 369
Організація харчування учнів в закладах загальної середньої освіти є однією з найважливіших складових у формуванні дитячого організму. Незбалансоване харчування та систематичне вживання продуктів, що містять синтетичні добавки, негативно впливає на стан здоров’я дитини.
В період реформування всієї системи освіти настав час і для змін в дитячому харчуванні, основні вимоги до якого встановлені Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти.
В першу чергу зміни стосуються обмеження вживання солі, цукру та жирів.
Так, всі продукти, в т. ч. кисломолочні, мають бути без підсолоджувачів та містити не більше 10 г цукру на 100 г готового продукту, але при цьому напої (чай, компот, узвар тощо) та пастеризовані соки повинні бути виготовлені без додавання цукру взагалі. В процесі приготування їжі слід використовувати виключно йодовану сіль, причому щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11 класів.
З харчових жирів можливе використання тільки рослинної олії та масла вершкового, причому рафінована рослинна олія повинна містити не більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених, а вершкове масло з вмістом не менше ніж 72 % молочного жиру. Всі страви та продукти повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г готового продукту.
Лише раз на тиждень дозволяється передбачити по одній порції смажених страв з овочів та м’яса або риби.
Пропонується суттєво збільшити споживання овочів та фруктів. Так, щоденно на сніданок, обід та вечерю необхідно включати сукупно п’ять порцій овочів та фруктів, з них не менше 3 разів на тиждень по одній порції зі свіжих овочів. Слід дотримуватись співвідношення: три порції овочів на дві порції фруктів. В приблизному меню необхідно передбачити три або більше різновидів страв з фруктів та ягід, таких як компоти, киселі, кулінарні вироби з тіста з овочами та фруктами.
М’ясо можна використовувати тільки охолоджене. Морська риба повинна готуватись, принаймні, один раз на тиждень, а страви з м’яса – не менше 2 разів. Слід зазначити, що вживання м’ясних продуктів промислового виробництва нормативним документом не передбачено.
Торкнулись зміни і харчових продуктів, призначених до реалізації в буфетах. Відтепер, крім виробів з кремом, морозива, харчових концентратів, газованих напоїв, грибів, заборонено реалізацію м’ясних та рибних продуктів промислового та кулінарного виробництва, рибних, м’ясних, плодоовочевих та інших консервів промислового виробництва, кави та кавових напоїв.
Отже, бутерброди можуть бути з яйцем, сиром твердим, вершковим маслом, зеленню, свіжими або сухими прянощами, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі і соусів, овочами та фруктами. Слід зазначити, що можливе використання кетчупу, для виробництва якого використано не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового продукту.
Також, не дозволяється реалізація продуктів із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів, солі понад 0,12 г натрію на 100 г готового продукту та вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту, синтетичних барвників, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, консервантів. Серед ароматизаторів дозволено вміст ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту.
Хлібобулочні вироби та борошняні кулінарні вироби з тіста мають бути виготовлені на основі житнього або цільнозернового житнього, пшеничного, змішаного або безглютенового борошна.
Особливу увагу слід звернути на організацію харчування дітей з особливими дієтичними потребами, яке повинно здійснюватись на підставі медичної довідки, виданої сімейним лікарем чи педіатром із зазначенням рекомендацій щодо обмеження/виключення відповідних харчових продуктів, напоїв, страв та із встановленням відповідного діагнозу. Енергетична та поживна цінність харчування для таких учнів повинна відповідати статево-віковим нормам та бути забезпечена адекватною заміною тих харчових продуктів, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.
Сьогодні в м. Вінниця триває розробка нових примірних меню харчування учнів закладів загальної середньої освіти, які будуть погоджені Держпродспоживслужбою тільки за умови урахування вищезазначених вимог.