onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Звіт про проведення громадського обговорення щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради

Звіт про проведення громадського обговорення щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради

          обговорення 2024З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для територіальної громади, на підставі розпорядження голови Гайсинської міської ради від 03 травня 2024 року №33-од «Про проведення консультацій з громадськістю щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради» були проведені консультації з громадськістю шляхом громадського обговорення проекту рішення Гайсинської міської ради  «Про припинення діяльності (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради».

         Громадські обговорення були організовані робочою групою та пройшли 06.06.2024 року. Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті Гайсинської міської ради, відділу освіти Гайсинської міської ради.

          В ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

          Учасникам обговорень надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень.

          Відповідно до пункту 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

          Частиною 1 ст. 16 Закону України «Про дошкільну освіту» передбачено, що рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності приймає його засновник (засновники).

          У разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти засновник зобов’язаний забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити здобуття освіти на відповідному рівні освіти.

           В обговоренні прийняли участь працівники закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради, громадськість села Рахнівка, члени робочої групи. Згідно протоколу – 12осіб взяли участь у обговоренні.

Громадські слухання пройшли спокійно та виважено, як і кожна громада, учасники слухань вболівали за долю села і хотіли щоб в селі був заклад освіти, але розуміли, що кількість дитячого населення на території села різко зменшується і утримувати даний заклад є економічно невигідно, витрачати бюджетні кошти для будівництва нового сховища для тієї кількості дітей, які є – недоцільно.

Таким чином, основна частина присутніх утрималась від голосування за проєкт рішення про припинення діяльності (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради.

          За результатами громадських слухань та розгляду пропозицій і звернень, Робоча  група з організації проведення громадського обговорення пропонує:

          Винести проект рішення Гайсинської міської ради «Про припинення діяльності    (ліквідації) закладу    дошкільної  освіти  «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради» на розгляд сесії Гайсинської міської ради.

Питання реорганізації та закриття закладів освіти у сільській місцевості сьогодні посідає одне з перших місць на порядку денному. Ця проблема гостра для всієї України і виникла внаслідок демографічної кризи, яка з кожним роком зростаєу державі у цілому. З кожним роком кількість вихованців у дитячих садкахзменшується, тому й не дивно, що чимало закладів стали напівпорожніми. Найгостріше проблема малокомплектності проявляється у невеликих селах. У такому випадку гострою залишається проблема якості освіти, розпорошення бюджетних коштів, виділених на освітянську галузь.

Ситуація погіршується внаслідок запровадження воєнного стану на території України, коли очне навчання можливе лише за наявності укриття у закладі освіти. Починаючи з 24.02.2022 року вихованці закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка не мали можливості повноцінно відвідувати заклад через відсутність укриття.

У закладі дошкільної освіти «Стусове джерельце» села Рахнівка функціонує 1 різновікова група, списковий склад становить 8 осіб. Освітній процес здійснюється дистанційно. З 1 січня 2023 року по 1 квітня 2024 року онлайн заняття  фактично відвідувало -5 дітей.

Станом на 1 вересня 2024 року списковий склад дітей становитиме 4 особи, з них одна дитина  - за кордоном.

Для функціонування закладу дошкільної освіти з місцевого бюджету у 2023 році було витрачено 994,6 тис. грн. Середня вартість утримання однієї дитини у 2023 році становила 198,9 тис. грн. Економія від оптимізації – 795,4 тис. грн.

Ситуація з народжуваністю в селі Рахнівка  щороку погіршується. Так, відповідно до листа старости Чечелівського старостинського округу на території села Рахнівка зареєстровано 9 дітей віком від 3 до 6 років (фактично проживають - 6), з них:

  • від 3 років до 4 років – 1;
  • від 4 років до 5 років – 4 (2 не проживають, 1 – у ЗДО с. Чечелівка);
  • від 5 років до 6 років – 4 (1 – за кордоном, 1 –  у ЗДО с. Чечелівка).

Отже, утримувати такий заклад освіти є економічно невигідно для територіальної громади, але питання не лише у коштах, але й якості освіти, яку отримують вихованці, оскільки якісна дошкільна освіта - це запорука успішного розвитку дитини та її благополуччя.

Питання працевлаштування працівників є одним із пріоритетних для відділу освіти, у даному напрямку ведеться постійна робота.

У зв’язку з різким зменшенням кількості дитячого населення на території села, зменшенням спискового складу вихованців у закладі - недоцільно витрачати бюджетні кошти для будівництва нового сховища. Вирішенням даного питання є ліквідація закладу та забезпечення умов для здобуття дошкільної освіти дітьми у ЗДО «Веснянка» с. Чечелівка.

Таким чином, саме забезпечення якості освітніх послуг стане одним з головних критеріїв, за якими українське суспільство буде оцінювати успішність освітніх реформ в країні.