onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Звіт про проведення громадського обговорення щодо проведення консультацій з громадськістю щодо реорганізації закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

Звіт про проведення громадського обговорення щодо проведення консультацій з громадськістю щодо реорганізації закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

      обговорення 2024 З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для територіальної громади, на підставі розпорядження голови Гайсинської міської ради від 03 травня 2024 року №32-од «Про проведення консультацій з громадськістю щодо реорганізації закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка Гайсинської міської ради» були проведені консультації з громадськістю шляхом громадського обговорення проекту рішення Гайсинської міської ради  «Про реорганізацію закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка Гайсинської міської ради».

         Громадські обговорення були організовані робочою групою та пройшли 05.06.202 року. Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті Гайсинської міської ради та відділу освіти Гайсинської міської ради.

          В ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

          Учасникам обговорень надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень.

          Відповідно до пункту 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності приймає його засновник (засновники).

          У разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти засновник зобов’язаний забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити здобуття освіти на відповідному рівні освіти.

          Заклад освіти може здійснювати освітню діяльність одночасно на різних рівнях освіти та за різними видами освіти, утворювати для цього структурні підрозділи.

Заклади освіти для здійснення своєї статутної діяльності можуть об’єднуватися з іншими юридичними особами на договірних засадах, створюючи освітні, наукові, освітньо-наукові, освітньо-виробничі та інші об’єднання, кожен з учасників якого зберігатиме статус юридичної особи.

        В обговоренні прийняли участь працівники закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка, закладу дошкільної освіти   «Журавлик»   с. Карбівка, члени робочої групи. Згідно протоколу – 27осіб взяли участь у обговоренні.

Під час слухань, всі присутні підтримали ініціативу щодо реорганізації закладу дошкільної освіти   «Журавлик»   с. Карбівка Гайсинської  міської ради  шляхом    приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка Гайсинської міської ради.

Громадські слухання були пройшли в атмосфері виваженості та толерантності, оскільки присутні розуміли необхідність об’єднання двох закладів освіти.

          Таким чином, всі жителі, що прийняли участь у громадських  обговореннях проекту рішення Гайсинської міської ради «Про реорганізацію закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом приєднання до закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка Гайсинської міської ради» підтримали відповідний проект.

          За результатами громадських слухань та розгляду пропозицій і звернень, Робоча  група з організації проведення громадського обговорення пропонує:

          Винести проект рішення Гайсинської міської «Про реорганізацію закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка Гайсинської міської ради шляхом  приєднання до закладу  загальної  середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Карбівка Гайсинської міської ради» на розгляд сесії Гайсинської міської ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх  та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти громади повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу освітньої субвенції та утримання закладів освіти (оплату за енергоносії, зарплату технічному персоналу громада платить із власного бюджету).

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки дітей до навчання у школі, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації вихованці закладу дошкільної освіти «Журавлик» с. Карбівка не мають можливості отримувати освітні послуги за очною формою навчання, оскільки у закладі відсутнє сховище, наявність якого є обов’язковою умовою відвідування закладу дітьми повноцінно. Будівництво нового укриття в умовах сьогодення для наявного контингенту дітей є економічно недоцільним та необґрунтованим. Злиття двох закладів освіти дасть можливість використовувати укриття, розташоване на території школи, та здійснювати очне навчання, що сприятиме розвитку дітей, підвищить якість освіти та створить умови для соціалізації дошкільнят. Процес реорганізації не супроводжується скороченням чисельності працівників.

Заходи з оптимізації мережі закладів дошкільної та загальної середньої освіти планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, матеріально-технічної бази, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців, забезпечення якісніших умов навчання. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на вихованців, учнів та їх батьків.

          Таким чином, прийняття та виконання цього рішення створить сприятливі умови для реалізації державної політики в сфері освіти, поліпшення освітнього процесу, зменшить матеріальні витрати, пов’язані з ефективним функціонуванням закладів загальної середньої освіти.