onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Психологія страхів та шляхи їх подолання

Психологія страхів та шляхи їх подолання

p1hrgpn9h919un1imhn2i1mcim7mf«Страх - це емоція!

Зроби перший крок і ти зрозумієш,

що це не так страшно»

(римський філософ Сенека)

Дитинство – це важливий етап у житті людини, впродовж якого активно формується особистість, що нерідко супроводжується наявністю дитячих страхів.

Кожній людині властиво чогось боятися, а дитині тим паче. Адже його оточує необізнаний, великий, дивний світ.Інколи, дитину може налякати те, що дорослому може здаватися дрібницею. Тому мета батьків і педагогів, і психологів вчасно помітити та допомогти.

Для дітей страх – це найсильніша емоція. Напевно, немає у світі людини, якій би відчуття страху не було відоме, але і діти, і дорослі хотіли б переживати це почуття якомога менше, тому проблема страху є актуальним питанням сьогодення для усіх учасників освітнього процесу.

11 квітня 2024 року в залі КУ «ЦПРПП ГМР» відбувся семінар-тренінг для спільноти практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти Гайсинської міської ради на тему: «Аукціон страхів».

Даний тренінг спрямований на визначення та пропрацювання страхів, тривожностей, фобій.

Тренер заходу - Олександр Прилуцький, психолог мобільної групи Чеської міжнародної гуманітарної організації «PeopleinNeed»/«Людина в біді».

У ході тренінгу, спікер познайомив присутніх із видами страхів та механізмом, що є причиною їх виникнення. Детальніше зупинився на методах та вправах, що допомагають подолати страхи у дітей та дорослих, які техніки можна використовувати під час роботи над страхами.

Зустріч проходила у вигляді аукціону, де учасники малювали свій страх темними кольорами, розповідали про нього, причину виникнення та вплив його на життя. Потім продавали свій страх на аукціоні за цукерки будь-якому учасникові, розкриваючи його позитивні сторонни, від чого він може застерегти. Придбавши картину, покупець мав можливість поглянути на неї з іншої точки зору та побачити вихід з даної ситуації. Намагався перетворити на позитивний малюнок, розмалювати кольоровими фарбами, додати різних деталей, які могли б допомогти власнику картини побачити різні шляхи подолання свого страху.

Зустріч пройшла ресурсно, продуктивно та актуально!

Учасниками тренінгу була висловлена щира вдячність психологу-тренеру Олександру Прилуцькому за ефективне та цікаве проведення тренінгу, психологу КУ «ЦПРПП ГМР» Ларисі Крук за організацію даної зустрічі.