onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Відсторонення від уроків дитини без щеплень є законним, – ВСУ

Відсторонення від уроків дитини без щеплень є законним, – ВСУ

     Відсторонення від занять у школі дітей, які не мають щеплень за віком згідно Календаря профілактичних щеплень, законне та забезпечує безпеку для всіх учнів. Про це йдеться у рішенні Верховного Суду України, згідно з яким суд залишив без змін рішення судів, якими було відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком.

    У постанові ВСУ зазначається, що держава, установивши заборону відвідувати школу дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

    Виходячи з цього, право дитини на освіту в школі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси.

    Водночас право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема у закладі освіти.

     На думку суддів, доводи про те, що оспорюваними наказами відповідача порушено конституційне право дитини на освіту, є безпідставними.

    «Вирішуючи питання про співвідношення норм статей 3 та 53 Конституції України, не можна не визнати пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту», – підкреслили у Верховному Суді.

Джерело: сайт http://osvita.ua/school/81733/