onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Міністерство фінансів закликає всі органи місцевого самоврядування до забезпечення належної якості загальної середньої освіти відповідно до державних стандартів

Міністерство фінансів закликає всі органи місцевого самоврядування до забезпечення належної якості загальної середньої освіти відповідно до державних стандартів

   На сайті Міністерства фінансів України оприлюднено інформацію, створену на основі даних щодо фінансових, кількісних та якісних показників діяльності закладів загальної середньої освіти в 2019 році: інтерактивний аналітичний інструмент (дашборд), що дозволяє побачити бюджетні видатки на загальну середню освіту як у цілому по країні, так і на рівні окремих шкіл.

   В аналіз включена інформація виключно по денних закладах загальної середньої освіти комунальної власності. Дані були зібрані з усіх областей України та м. Києва (крім територій проведення ООС та тимчасово окупованих територій).

   Усього було отримано інформацію щодо 14,2 тис. окремих закладів загальної середньої освіти, в яких навчаються 3,9 млн учнів та працюють 438,5 тис. учителів. Загальні видатки цих шкіл у 2019 році становлять 94,1 млрд грн. Середні витрати по країні на підготовку одного учня у 2019 році становили 23,1 тис. грн на рік.

   Найбільші і найменші середні видатки на одного учня в 2019 були в таких областях:

Найбільші середні видатки на 1 учня (сюди ж входить і одна з шкіл Гайсинського району):

Баришівський район Київської області - 81,6 тис. грн;

Гайсинський район Вінницька область - 73,2 тис. грн; (СЗШ І-ІІ ст. с. Рахни)

Баландинська сільська ОТГ Черкаська обл. – 66,5 тис. грн;

Підгірненська сільська ОТГ Запорізька обл. - 66 тис. грн;

Томаківський район Дніпропетровської обл. - 64,6 тис. грн;

Остриківській сільській ОТГ Запорізької обл. - 61,4 тис. грн

Найменші середні видатки на 1 учня:

Дмитрівська сільська ОТГ Кіровоградської області - 12,9 тис. грн; Бібрська міська ОТГ Львівської області - 12,1 тис. грн; м. Ірпінь Київської області - 12,0 тис. грн; Таганчанська сільська ОТГ Черкаської обл. - 11,1 тис. грн; Таїровська селищна ОТГ Одеської обл. - 9,5 тис. грн.

   Аналіз показав, що в сільській місцевості середні видатки на 1 учня становили 32,4 тис. грн, що суттєво вище ніж у міській місцевості (19,1 тис. грн). Окрім того, випускники шкіл у сільській місцевості в середньому отримують гірші бали по ЗНО, ніж випускники міських шкіл. Це свідчить про низьку якість загальної середньої освіти в селах. Водночас на фінансування закладів загальної середньо освіти в сільській місцевості спрямовуються вищі середні видатки. Зважаючи на це, засновники цих закладів насамперед мають приділяти більше уваги якості освіти.

   Також залишається актуальним питання неефективного використання коштів освітньої субвенції. Так, на початок 2020 року залишок невикористаної субвенції становив 5,3 млрд грн. Ці залишки освітньої субвенції можуть спрямовуватись засновниками на зарплати вчителів, на покращення матеріально-технічної бази шкіл: оснащення закладів освіти засобами навчання з фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами навчання, пожежну безпеку закладів освіти. Крім того, кошти можуть спрямовуватись на придбання підручників і посібників, придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, підключення закладів освіти до Інтернету насамперед у сільській місцевості.

  Отже, Міністерство фінансів закликає всі органи місцевого самоврядування до забезпечення належної якості загальної середньої освіти відповідно до державних стандартів. Одним із важливих механізмів забезпечення якості освіти є насамперед покращення ефективності використання бюджетних коштів. Зі свого боку, Мінфін готовий до конструктивного діалогу з усіма зацікавленими сторонами щодо питань ефективного використання коштів у сфері загальної середньої освіти.

  Ознайомитись із дашбордом можна за посиланням https://www.mof.gov.ua/uk/the-reform-of-education: ДАШБОРД: аналіз ефективності видатків на загальну середню освіту.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_predstavliaie_interaktivnii_dashbord_pro_biudzhetni_vidatki_na_zagalnu_seredniu_osvitu_v_2019_rotsi-2248

 мінфін