onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Заклади освіти мають виявити охочих складати ДПА, Золоту та Срібну медалі можна отримати без атестації – роз’яснення МОН

Заклади освіти мають виявити охочих складати ДПА, Золоту та Срібну медалі можна отримати без атестації – роз’яснення МОН

     Керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної)освіти рекомендовано встановити здобувачів освіти, які бажають пройти ДПА і видавати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатків до них відповідно до такого бажання. Про це йдеться у листі-роз’ясненні, надісланому керівникам закладів освіти і оприлюдненому на сайті МОН сьогодні, 22 червня 2020 року. 

     “Закон, підписаний Президентом Володимиром Зеленським, звільняє від ДПА у будь-якій формі здобувачів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для ДПА у формі ЗНО створено безпечні умови, учасників та інструкторів буде забезпечено засобами захисту. Водночас наголошуємо, що ДПА у закладах освіти має так само відбутись в умовах, безпечних для здоров’я випускників та педагогів”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

     Керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної)освіти рекомендовано виявити випускників, які бажають пройти ДПА. Для цього рекомендовано у найкоротші терміни отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у закладі освіти чи у формі ЗНО. Заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх. Таку заяву можна подати до закладу особисто або у надіслати скан-копію електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

    Випускникам, які не бажають проходити ДПА, необхідно видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них із записом “звільнений(а)” у відповідній графі бланку додатку. 

    Для випускників, які бажають пройти ДПА у формі ЗНО, закладам необхідно:

  • організувати підвезення учасників до пунктів тестування;
  • після отримання від УЦОЯО результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатку.

     Для випускників, які хочуть пройти ДПА у закладі освіти, закладам необхідно:

  • перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;
  • організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку.

     Крім того, здобувачі освіти, які претендують на Золоту або Срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.

     Нагадаємо, Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня.

Матеріали з сайту МОН: https://mon.gov.ua/ua/news/zakladi-osviti-mayut-viyaviti-ohochih-skladati-dpa-zolotu-ta-sribnu-medali-mozhna-otrimati-bez-atestaciyi-rozyasnennya-mon

5ef0c1600b18c759288593