onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Художньо-мовленнєва діяльність як спосіб самовираження дітей молодшого та середнього дошкільного віку

Художньо-мовленнєва діяльність як спосіб самовираження дітей молодшого та середнього дошкільного віку

p1hspg71qf16acn8o1r45u8de61430 квітня 2024 року на базі ЗДО №4 «Зірочка» (директор Леся Безпалько, вихователь-методист Галина Андреєва) відбулось засідання спільноти вихователів молодших та середніх груп дошкільних закладів Гайсинської міської ради.

Професійне зростання педагогів дитячих садків є тим рушієм, що створює умови для здобуття дітьми якісної дошкільної освіти. Упродовж зустрічі колеги навчались та удосконалювали уміння під час активних форм роботи: майтер-класу, тренінгу, практичних інтелектуальних вправ, літературно-мовних хвилинок та виконання практичних завдань.

Керівник спільноти Лілія Гринчук (вихователь ЗДО №7) розпочала засідання інтерактивною вправою, спрямовану на художньо-педагогічне спілкування та провела з педагогами практичне заняття щодо використання методичних прийомів, спрямованих на реалізацію завдань художньо-мовленнєвого напрямку, що сприяють формуванню у дітей відповідних навиків.

Добір методичних прийомів для розвитку дитячого мовлення та творчого мислення на основі художнього твору презентувала Вікторія Іваненко, вихователь ЗДО с. Чечелівка, детально зупинившись на доцільності використання асоціативних карт, проблемних запитань, розповіді за предметними та сюжетними картинками, моделюванні тощо.

Літературний твір є основою до діяльності упродовж тематичного тижня, циклу, проєкту. Як практично організувати освітній процес з дітьми молодшого та середнього дошкільного віку за літературним проєктом, навчала присутніх Тетяна Артеменко (вихователь-методист ЗДО №1) під час майстер-класу, а також запропонувала методичні рекомендації щодо активізації художньо-мовленнєвої діяльності дітей за допомогою відкритих (проблемних) запитань.

Педагоги ЗДО №4 запропонували учасникам до перегляду відео гри-драматизації «Ріпка» (музичний керівник Ірина Трачук, вихователь Світлана Дубчишина), де була яскраво виражена музично-рухова активність дітей та фрагмент театрально-мовленнєвої діяльності дітей молодшої групи за казкою «День народження Зайчихи» (музичний керівник Наталія Ковтонюк, вихователь Людмила Коржанська), а ЗДО №7 показали відеофрагмент гри-драматизації «Небезпечна подорож Колобка» (вихователь Наталія Чорна, муз керівник Наталія Іванова). Між переглядами практичний психолог Ольга Фармагей (ЗДО №4)провела з вихователями вправу «Визначення характеру за експресією особи на знімку».

У підсумку консультант КУ «ЦПРПП ГМР» Марія Діхтяр запропонувала учасникам рефлексійний монолог, як результат змістовності проведеного заходу.