onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Виїзне засідання колегії Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА

     Зібрання, що відбулося 25 жовтня у приміщенні Сосонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Вінницького району, було присвячене аналізу результатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

     До роботи колегії долучились керівники органів управління освітою райдержадміністрацій та міських рад, очільники методичних служб, директори закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти. Участь у засіданні взяли також голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та заступник голови Ігор Івасюк.

     Про цьогорічні результати зовнішнього незалежного оцінювання інформував директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти (ВРЦОЯО) Геннадій Кузьменко.

   Особливістю 2018 року, за його словами, стало те, що до учасників щорічного тестування додалося ще дві категорії: студенти вищих навчальних закладів та учні системи професійно-технічної освіти. Відтак по Вінницькій області зростання учасників склало 56 %, а загалом до участі у ЗНО зареєструвались 14 591 особа.

     «За підсумками тестування 2018 року Вінниччина з української мови та літератури повернулася у 10-ку кращих по Україні, стабільним є результат області з історії України – 5 позиція в загальнодержавному рейтингу. Але, на жаль, маємо обвал з математики – 23 місце», - інформував Геннадій Кузьменко.

    Він здійснив детальний аналіз динаміки успіхів і недопрацювань за основними навчальними дисциплінами у розрізі районів області, а часом і на прикладі конкретних освітніх закладів. Відтак наголосив: без з’ясування та аналізу причин, чому в тих чи інших навчальних закладах відбувся спад якості знань, змінити ситуацію буде вкрай важко.

     Разом з тим, директор ВРЦОЯО зауважив, що на сайті Українського центру оцінювання якості освіти кожен заклад має власну сторінку, де розміщуються і відомості з результатами, і успішність проходження ЗНО у розрізі класів. Але, що прикро, 60 % директорів шкіл Вінницької області цікавості до таких даних не виявили.

     У підсумку Геннадій Кузьменко наголосив: «Саме вчитель, який випускає клас, кардинально впливає на результат закладу при складанні ЗНО. Можна взяти одну й ту ж школу і побачити різні результати у різні роки. А все залежить від того, наскільки фаховий педагог викладав у випускників».

    В. о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Буняк, у свою чергу, акцентував увагу на необхідності проведення методичної та методологічної роботи з педагогами, аби зосередити увагу на навчанні вчителів. «Ми повинні докласти максимальних зусиль, щоб вчитель знав абсолютно все, необхідне для якісних знань наших дітей», - підкреслив Володимир Буняк.

    На завершення розмови до учасників колегії звернувся голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Він зауважив, що зібрання, присвячене аналізу результатів ЗНО, вже є першим кроком до усвідомлення загальної проблематики.

    «Насправді зовнішнє незалежне оцінювання – це основний об’єктивний параметр якості роботи загальноосвітніх закладів. Сьогодні ж, як бачимо, система оцінки діяльності адміністрації шкіл та закладу загалом не зорієнтована на ті позиції, якими повинна в першу чергу займатися школа. І нам треба все зробити, щоб кардинально змінити цю ситуацію. Мене дуже не влаштовує факт того, що 60 % директорів загальноосвітніх шкіл навіть не поцікавилися результатами ЗНО», - зазначив Валерій Коровій.

    А крім того зауважив, що для покращення якості шкільної освіти, особливо фізико-математичного напряму, в області буде розроблено комплекс відповідних організаційних та дисциплінарних заходів, зокрема й систему стимулювання вчителів, які дають дітям якісні знання.

Інформацію взято з сайту Вінницької ОДА