onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Семінар керівників закладів загальної середньої та позашкільної освіти

      15 листопада 2017 року, за ініціативою та при безпосередній участі голови Гайсинської районної державної адміністрації В.А. Уткіна, на базі закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Харпачка відбувся районний семінар керівників шкіл та позашкільних закладів на тему «Організація ефективного управління процесом забезпечення належного рівня знань учнів з базових дисциплін у процесі підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання».

     Відкриваючи семінар начальник управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації В.М. Шрамко аргументувала необхідність опрацювання даної теми – вона обумовлена здійсненням якісного оновлення змісту освіти в Україні, зміною знаннєвої освітньої парадигми на компетентнісну, переходом від традиційної інформаційно-накопичувальної спрямованості навчання на формування і розвиток у школярів здатності діяти самостійно, практично , застосовувати отримані знання у нестандартних, творчих життєвих ситуаціях, на це і буде орієнтована система проведення ЗНО у 2018 році. 8 вересня набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України, що регулює проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року. Відповідно до наказу кожен зареєстрований учасник має право скласти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів. Загалом зовнішнє незалежне оцінювання пройде з одинадцяти предметів. Випускникам старшої школи 2018 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів буде зараховано як результати державної підсумкової атестації. Валентина Миколаївна наголосила на тому що результати ЗНО відкривають нові можливості для визначення рівня викладання навчальних дисциплін в навчальних закладах, незалежне тестування це ще й оцінка роботи вчителя: його фахової компетентності, методичного рівня, вміння забезпечити якість знань школярів.

   Науково-теоретичний блок семінару був представлений виступами та презентаціями заступника начальника управління освіти, фізичної культури та спорту А.В. Нестерук, директора ЗЗСО І-ІІІ ступенів с.Харпачка В.Г. Химича, методиста з психологічної служби районного методичного кабінету Л.П. Крук. Виступаючі висвітлили роботу адміністрації, педагогічного колективу ЗЗСО с. Харпачка з питань забезпечення рівня знань учнів з базових дисциплін у процесі підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, наслідки вивчення рівня інформаційної обізнаності старшокласників з питань підготовки до ЗНО. Школа с. Харпачка за результатами ЗНО ввійшла в десятку гірших у Вінницькій області, інформації виступаючих також висвітлили ряд проблем освітнього процесу як в цьому закладі так і в системі освіти Гайсинщини в цілому. Науково-теоретичний блок семінару був продовжений виступом голови районної державної адміністрації В.А. Уткіна, який акцентував увагу присутніх на тому що основним підґрунтям розвитку суспільства сьогодення є насамперед якість освіти. Традиційно оцінка якості освіти передбачає результати навчальних досягнень учнів, якість освіти хвилює державу й суспільство, так як необхідно дати відповіді на питання: на що витрачаються кошти, а в освіту району за останні роки, вони вкладалися потужно і у великій кількості, та як витрачені кошти виправдовують себе. Якість освіти дозволяє проаналізувати: яким чином та на якому рівні забезпечуються права дитини на отримання освіти, як вона відповідає державному стандарту та світовому рівню. Якість освіти випускників Гайсинщини виражена результатами ЗНО останнього року сьогодні не задовольняє районну владу, громадськість, випускників та і самих освітян. Владислав Анатолійович аргументував необхідність глибокого аналізу стану освітнього процесу в школах, його початком має стати сьогоднішній семінар – він має дати старт серйозним змінам, які проводитимуться у зв’язку із впровадженням нового Закону «Про освіту», на цьому семінарі має бути розроблений Алгоритм успішної підготовки випускників Гайсинщини до ЗНО, покроково він має впроваджуватися освітянами та привести до очікуваних позитивних змін.

     У тому, як педагоги ЗЗСО с. Харпачка працюють в питанні методичної теми семінару проводять роботу по підготовці до ЗНО на практиці, учасники семінару змогли пересвідчитися відвідавши другий та третій уроки за шкільним розкладом у ІІ-ХІ класах, які проводили учителі О.Г. Провороцька, В.П. Ларкін, Л.І. Коц, А.С. Балинець, І.В. Соловей, Н.А. Сивак, К.М. Лебідь, Л.І. Швець, Т.В. Кузнецова, М.В. Бладика, С.В. Химич. Усі відвідані уроки були проаналізовані. За наслідками теоретичної і практичної частин семінару було проведено засідання «круглого столу, в ході якого виступили керівники та спікери сформованих груп, проведено ділову дискусію, обмін думками та досвідом, внесенні пропозиції до формування Алгоритму успішної підготовки випускників Гайсинщини до ЗНО. Узагальнений варіант сформованого Алгоритму учасникам семінару представив завідувач районного методичного кабінету В.П. Сич.

       За відгуками керівників шкіл семінар вдався, пройшов по діловому, конструктивно і очевидно буде результативним у вирішенні проблеми, яка обговорювалася в ході його проведення.

IMG 20171115 085109

IMG 20171115 085118

IMG 20171115 085815

IMG 4261

IMG 4263

IMG 4266

IMG 4274

IMG 4286

IMG 4283

IMG 20171115 105303

IMG 4291

IMG 4295

IMG 4301

IMG 20171115 121053

IMG 4296

IMG 20171115 122212

IMG 20171115 125743

IMG 20171115 125754

IMG 4300

IMG 20171115 131817