onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Навчання грамоти старших дошкільників

На виконання плану роботи управління освіти, фізичної культури та спорту на ІV квартал 26 жовтня 2017 року на базі закладу дошкільної освіти №1 «Пролісок» (директор Бондар О.І., вихователь-методист Артеменко Т.І.) відбувся семінар вихователів груп старшого дошкільного віку.

         Навчання грамоти дітей дошкільного віку є своєрідним процесом як за метою, так і за методами його організації та проведення. Адже оволодіння грамотою – це складна розумова діяльність, що потребує достатньої зрілості багатьох психічних функцій дитини.

         Головною метою навчання грамоти є засвоєння знань і набуття навичок, підготовка до системного навчання у школі, розвиток психологічних передумов шкільного навчання. Найефективнішим методом утримання мимовільної уваги дітей під час оволодіння основними розумовими діями з мовними одиницями є ігровий.

         Організацію діяльності дітей в умовах ігрової ситуації продемонструвала учасникам зібрання вихователь ЗДО №1 «Пролісок» Яковенко В.П., провівши з вихованцями старшої групи заняття з грамоти «Чарівна скринька Діда Грамотія». Ігрові вправи, вдало підібрані вихователем, мотивували дітей до перетворювальної діяльності, відповідали пізнавальному змісту заняття, допомагали реалізувати кінцеві та проміжні цілі навчання, створювали емоційно позитивну атмосферу, сприяли колективній взаємодії всіх учасників.

         Вихователь ЗДО №4 «Зірочка» Телевна О.В. підготувала для колег презентацію «Гра і навчання грамоти», проаналізувавши компоненти та етапи дидактичних ігор, рекомендації щодо проведення ігрових вправ.

         З метою активізації освітньої діяльності педагогів Пташка В.Л. (вихователь ЗДО №2) провела з учасниками семінару майстер-клас «Граматичні намистинки для маленької дитини», Сахнюк Н.А. (вихователь ЗДО №5) запропонувала методичні рекомендації щодо організації дидактичних ігор з формування звуковимови та розвитку фонематичного сприйняття.

         Сучасні ігри та вправи з навчання грамоти педагоги дошкільних закладів презентували у «Бюро педагогічних знахідок», активними працівниками якого були Дідицька А.С. (керівник семінару, ЗДО №2), Савкун А.М. (ЗДО с. Михайлівка), Русіна І.Л. (ЗДО с. Губник), Поник І.Г. (ЗДО №7).

IMG 0587

DSCN9616

DSCN9639

DSCN9648

DSCN9652

IMG 0568

IMG 0573

IMG 0579