onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Бінарний урок – як один з інноваційних методів та інтерактивних форм навчання

  У сучасних умовах освіта не може залишатися осторонь від стрімких процесів науково-технічного прогресу, посилення інтеграційних функцій у розвитку науки, техніки, виробництва, політики. Наше суспільство перебуває в постійному розвитку і через систему утворень висуває і реалізує все нові вимоги до людини, а, отже, і до якості освіти:
- до навчання, тобто до постійної самоосвіти, освоєння нових видів діяльності,
- до інтелектуально-фізичному розвитку: доступ до технологій можливий тільки інтелектуально розвиненим людям,
- до здатності мислити і діяти творчо.
  Багато з цих якостей можна розвинути, вводячи в школах інтегративні курси, інтегровані уроки, використовуючи комп'ютерні технології, бажання педагогів навчити бачити світ цілим, а не роздробленим на шматочки маленьких відомостей і уявлень, які легко забуваються і не знаходять застосування в реальному навколишньої дійсності.
  Бінарний урок є практичним відображенням інтегральної технології навчання і являє собою нестандартну форму навчання з реалізації міжпредметних зв’язків. Це творчість двох педагогів, яка переростає у творчий процес учнів та формує в останніх креативну компетентність.
  Організація таких заходів у школі покладається на заступників директорів з навчально-методичної роботи. Саме вони мають донести до вчителів, що бінарні уроки мають бути гранично чіткими, компактними, продуманими на всіх етапах.
  У НВК: Гайсинській школі-інтернат-гімназії (заступник директора з навчально-методичної роботи Бєлай Т.П.) передбачено цикл бінарних уроків з різних предметів.
  Днями на базі 6-Б класу цього закладу було проведено бінарний урок математики та мистецтва « Математика і музика – це два полюси чи єдине ціле ».
Творчість двох педагогів – вчителя математики Ганни Володимирівни Дем’янюк та вчителя музичного мистецтва Дениса Васильовича Зизи, сприяла підвищенню навчальної мотивації учнів,зацікавленості у вивченні таких, на перший погляд, різних наук. На уроці було представлено ціла низка цікавих та нестандартних методів і прийомів, які сприяли розвитку вміння шестикласників порівнювати, узагальнювати, робити висновки. Цей урок поглибив уявлення учнів про предмет, розширив кругозір, дав можливість доторкнутись до прекрасного, нового, непізнаного. Спільна робота двох вчителів довела необхідність у проведенні інтегрованих занять, які сприяють широкому розвитку потенціалу педагога та допомагають учневі різнобічно дивитися на навчальний процес.
Урок математики та музичного мистецтва був побудований на тісних міжпредметних зв’язках, активному використанні комп’ютерної техніки. Учні продемонстрували знання та вміння з двох предметів, розвивали логічне мислення, пам’ять, увагу; поглибили й закріпили теоретичний матеріал; змогли порівняти свої можливості, завдяки командному змаганні; довели глибокий рівень знань. Урок був схожий на єдиний механізм, який посилює інтерес до вивчення двох предметів одночасно. Таке заняття дало змогу формувати гармонійно й інтелектуально розвинену особистість.
Урок математики й музичного мистецтва був схожий на пісню, яка надихає на творчу та плідну працю як учнів, так і педагогів.
Такі уроки знижують втомлюваність головного мозку, створюють комфортні умови для дитини як особистості, підвищують успішність навчання, дозволяють уникнути ситуації, коли той чи інший предмет потрапляє в розряд не улюблених.
Запрошуємо підхопити естафету проведення бінарних уроків з різних предметів усі навчальні заклади Гайсинського району.