onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Соціальна і фінансова освіта дошкільників

На виконання плану роботи управління освіти, фізичної культури та спорту на І квартал 07 лютого 2017 року на базі дошкільного навчального закладу №5 «Факел» (завідувач Павленко К.Г., вихователь-методист Швець О.Б.) відбувся семінар вихователів старших груп закладів району з проблеми «Економічне виховання дітей дошкільного віку».

         Основи соціальної і фінансової освіти діти отримують задовго до того, як починають своє навчання в школі. Більшу частину знань про планування бюджету, заощадження та витрати вони дізнаються від батьків, спостерігаючи за тим, як усі ці процеси відбуваються у їхній сім’ї. Проте дорослі часто не замислюються над цим, вважаючи дитину ще малою, аби зрозуміти навіть елементарні економічні поняття. Досвід роботи педагогів з дітьми за програмою соціальної та економічної освіти «Афлотот» підтверджує, що закладати основи фінансової грамотності слід з дитячого садка.

         Роботу семінару розпочала вихователь ДНЗ №4 «Зірочка» Кравчик Т.М., яка зосередила увагу присутніх на важливості впровадження економічної освіти та економічного виховання в ДНЗ, зупинившись на орієнтовному змісті початкових економічних знань, відображеному в шести основних темах «Моя сім’я», «Товар», «Гроші», «Моє місто», «Моя країна», «Ресурси» та формах роботи з вихованцями, а саме, заняттях, сюжетно-рольових іграх, читанні дитячої літератури економічного спрямування, самостійній художній діяльності, дитячій праці тощо.

         Під час колективного перегляду інтегрованого заняття з пріоритетом економічних завдань «Школа «Юних бізнесменів»», проведеного з дітьми старшої групи, вихователь ДНЗ №5 «Факел» Степанова О.Г. використала сучасні інноваційні методи: мозковий штурм (ТРВЗ), складання бізнес-плану, організація роботи міні-маркету (замовлення та прийом товарів), вирішення проблемних ситуацій (як заробити та раціонально витратити кошти), зняття грошей з персональних карток через банкомат тощо.

Керівник семінару Дідицька А.С. провела інтерактивний практикум з педагогами «Фінансова освіта дошкільників» з метою розширення знань вихователів щодо основних завдань, форм та методів соціальної і фінансової освіти старших дошкільників, спонукання інтересу до економічних знань, в ході якого використала вправу-скарбничку «Економіка та соціум», вправу економічної квітки «Що означає термін», мозковий штурм з гаманцем «Форми роботи з дітьми».

         Доцільність застосування коректурних таблиць як засобу економічного виховання продемонструвала вихователь ДНЗ №2 «Дзвіночок» Новаківська А.Г.

         На завершення роботи семінару вихователі Гнатюк О.П., Новаківська А.Г. (ДНЗ №2), Таченко Т.В. (ДНЗ №1) презентували дидактичні ігри з економічного виховання.

DSC04006

DSC04031

DSC04041

DSC04053

DSC04067

DSC04071

DSC04080

DSC04098

DSC04114

DSC04123DSC04184

DSC04258

DSC04263