onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Сучасні підходи до інтегрованих занять в ДНЗ

       На виконання плану роботи управління освіти, фізичної культури та спорту на ІУ квартал 2016 року на базі дошкільного навчального закладу №4 «Зірочка» (завідувач Бубновська Л.Ф., вихователь-методист Мошноріз О.І.) відбувся семінар вихователів старших груп закладів району з питань організації та проведення інтегрованих занять у дошкільних групах.

Особливістю сучасних знань є їх інтеграція. У дітей досить рано з’являється свій «образ світу». При всій недосконалості він має суттєву характеристику – цілісність сприймання довкілля. Зі вступом до дитячого садка ця цілісність, на жаль, починає руйнуватись через «суворі кордони» між окремими розділами програми або предметним викладанням. Тому знання, які одержують діти, мало пов’язані між собою.

Якісно новий рівень синтезу знань дітей – це інтегровані заняття, інтегровані курси, які об’єднують навколо певного заняття чи теми різнорідні знання. На початку роботи семінару у виступі-презентації вихователем ДНЗ №1 «Пролісок» Рижак І.Р. було детально охарактеризовано та визначено переваги інтегрованих занять над предметними, наведено приклад сучасного заняття з пріоритетом соціально-мовленнєвих завдань на тему «Нитка», проведеного педагогом з дітьми старшого дошкільного віку.

Вихователь ДНЗ №7 «Берізка» Гринчук Л.В. розкрила у своєму виступі як здійснювати інтеграцію природничо-дослідницької та мовленнєвої діяльності, надала методичні рекомендації з даного питання.

Продовженням висвітлення важливої теми стала презентація з досвіду роботи вихователя ДНЗ №2 «Дзвіночок» Пташки В.Л., де педагог продемонструвала використання асоціативних карт в межах інтегрованих занять.

З практики роботи вихователя ДНЗ «Капітошка» с. Жерденівка Галаган Т.М. присутні ознайомились з плануванням інтегрованих занять упродовж певної теми, зокрема «Дарунки природи. Ліс».

         Під час колективного перегляду інтегрованого заняття з пріоритетом соціально-мовленнєвих завдань «Рідне місто моє», яке провела з дітьми старшої групи вихователь ДНЗ №4 «Зірочка» Гречанюк Л.М., учасники семінару спостерігати за майстерністю педагога у веденні діалогу, використанні проблемних ситуацій, інтелектуальних вправ, інсценування вірша, ІКТ, організації колективної творчої роботи у співпраці з керівником гуртка «Талановиті пальчики» Безпалько Л.В.

         Керівник семінару Дідицька А.С. запропонувала колегам схему інтелектуальної карти на тему «Моя Україна», яку доцільно заповнювати з дітьми упродовж двотижневого тематичного циклу.

         Під час підведення підсумків семінару методист РМК Діхтяр М.Д. спрямувала увагу присутніх на актуальності впровадження в практику роботи інтегрованих занять, їх планування за принципом методичного конструктора.

CIMG3572

CIMG3573

CIMG3576

CIMG3584

CIMG3595

CIMG3604

CIMG3614

CIMG3617

CIMG3621