onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — На Вінниччині запрацював «Музей освіти Вінниччини»

Делегація Гайсинського району побувала на урочистому відкритті «Музею освіти Вінниччини» Комунального вищого навчального закладу «Вінницька академія неперервної освіти».

   Участь в урочистостях взяли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Сергій Свитко, заступник голови обласної Ради Наталія Солейко, заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк та педагогічні працівники області.

   Відкриваючи захід ректор академії Степан Дровозюк зазначив, що експозиція сформована завдяки безпосередній участі вчителів з усіх районів області і міста Вінниці: «Проте процес створення музею досі триває».

Звучали привітання від керівництва області.

До присутніх звернувся Ігор Івасюк, він висловив переконання у важливості створення такого музею на теренах області та подарував музею книжку «Інспектування у школах» 1953 року видання. Жартуючи він відмітив, що саме інспектування це те, що найбільше жахає вчителів всіх часів і побажав педагогам не боятися нічого, а сумлінно та віддано виконувати свою роботу.

   У ході відкриття відбулося урочисте передання до Музею експонатів, зібраних вчителями та учнями області. Присутні мали змогу оглянути експонати двох залів та насолодитися переглядом художньої ілюстрації експозиції у виконані педагогічних працівників та учнів.

   Варто зазначити, що в основу концепції музею покладені системний та комплексний підходи, що передбачають всебічне відтворення історії освіти області з ХVІІ ст. до нашого часу.

   Відповідно до проблемно-хронологічного принципу здійснюється реконструкція функціонування освіти за її видами та типами навчальних закладів (дошкільна освіта, професійно-технічна освіта, середня, вища, позашкільна).

У центрі експозиції знаходяться основні учасники освітнього процесу вчитель і учень. Відображено дві сторони їхньої життєдіяльності: духовний світ та предметний світ.

Важливе місце відведене засобам навчання. Простежується освітня політика та зв'язок навчальних закладів з оточуючим світом.

Виділяються постаті відомих педагогів, їх діяльність, життя та побут.

   Основа експозиції формується за навчальними предметами та видами освіти: природнича, фізико-математична, філологічна, фізкультурно-спортивна та ін.. Експонати експозиції: тексти нормативно-правових актів, підручники, посібники, зошити, шкільне приладдя, шкільна документація, методичні матеріали, фотографії, творчі роботи вчителів та учнів, шкільна форма тощо.

Окрім того, при музеї діє громадська рада «Музею освіти Вінниччини», затверджена наказом ректора. Через громадську раду до формування фондів музею залучаються педагогічні працівники області.

0

44

54

112

129

270

324

345

461