onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Навчаємо працювати змалку

Згідно з планом роботи управління освіти, фізичної культури та спорту на ІV квартал 31жовтня 2019 року на базі ЗДО №4 «Зірочка» (директор Бубновська Л.Ф., вихователь-методист Мошноріз О.І.) відбувся семінар вихователів груп старшого дошкільного віку на тему «Трудове виховання як засіб ранньої соціалізації дітей дошкільного віку».

Сучасні дорослі, а за ними й діти, на жаль, сприймають працю як засіб матеріального забезпечення чи важкий обов'язок або ж нудну повинність.

Сьогодні, якщо запитаємо дитину дошкільного або й старшою ві­ку про те, що необхідно робити, аби життя складалося успішно і щас­ливо, то навряд чи отримаємо у відповідь: «Працювати», у кращому випадку почуємо: «Добре вчитися». Ставлення сучасних людей до праці змі­нилося. Щоб поліпшити його, необхідно переглянути систему знань про працю дорослих, які отримують діти, змінити ставлення до людей праці і сформувати у вихованців працелюбність як одну з базових якостей особистості.

Розкриваючи зміст сучасних підходів до організації трудової діяльності дошкільників з позицій освіти для сталого розвитку, вихователь ЗДО №2 «Дзвіночок» Голуб Т.І. презентувала досвід роботи «Щоб життя нам гарне мати, треба навчитися працювати».

У колективному перегляді інтегрованого заняття «Кулінарні змагання –майстер-шеф» вихователь ЗДО №4 «Зірочка» Діденко Л.І. ефективно використала виховні та розвиваючі можливості різних видів діяльності - ігрової, трудової, навчальної. До «кулінарних змагань» були залучені батьки, які разом з дітьми перетворилися на кухарів. Змагання завершилися презентацією кулінарних шедеврів, які приготували маленькі майстри.

Обговорення відкритого заходу відбувалось з погляду актуальності проблеми трудового виховання дошкільників в сучасному суспільстві.

Вихователь ЗДО №5 «Факел» Борова Н.В. надала колегам методичні рекомендації щодо роботи з батьками «Сім`я як фактор виховання у дитини позитивного ставлення до праці», які розкривають прийоми формування трудових навиків у дітей.

Керівник семінару Дідицька А.С. ознайомила педагогів з пам`яткою «Формування ранньої профорієнтації дошкільників» як одним із засобів трудового виховання, а методист РМК Діхтяр М.Д. акцентувала увагу на формуванні предметно-практичної компетенції та основних особистісних якостей дошкільників таких як самостійність, працелюбність, відповідальність.

      Всі учасники семінару взяли участь у виставці «Творча майстерня», продемонструвавши дитячі вироби з ручної праці.

DSC00009

DSC00006

DSC00035

DSC00041

DSC00049

DSC00091

DSC00085

DSC00087