onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Виїзний семінар керівників закладів освіти на Рівненщину

20 – 21 червня 2019 року делегація керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти на чолі з начальником управління освіти, фізичної культури та спорту Валентиною Миколаївною Шрамко здійснила виїзний семінар-практикум до Рівненської області. Практика проведення виїзних семінарів для керівників освітніх установ Гайсинщини стала доброю традицією - цьогорічний виїзд став п’ятнадцятим. Керівники освітніх закладів району вже побували у всесвітньо відомих авторських школах видатних педагогів В.О.Сухомлинського, О.А.Захаренка, А.В.Короткова, знайомилися з роботою кращих освітніх установ столиці України міста Києва, міст Одеса, Біла Церква, Львів, Кропивницький, Івано – Франкінщини, Одещини, Черкащини, Чернівеччини, Житомирщини, Львівщини, Миколаївщини, Кіровоградщини, вивчали досвід колег з Вінниці, Шаргорода,Томашполя, Ямполя, Іллінець.

Рівненщина багата на історичні, святі місця – замки, храми, монастирі, цілющі джерела, тут знаходиться найстаріша українська науково-освітня установа «Острозька академія» заснована князем Костянтином-Василем Острозьким. Видатний український історик та державотворець Михайло Грушевський назвав Острозьку академію: «Першим вогнищем вищої освіти, яке як факел освітило всю Східну Європу новими знаннями». Саме в Острозькій академії розпочалась робота виїзного семінару – практикуму. Директори ознайомились із історією створення вищого навчального закладу, його життям від часу заснування і до нинішніх днів. Ґрунтовну цікаву екскурсію по академії провела викладач кафедри культурології та філософії Ольга Шляхова. Музей історії Острозької академії – це скарбниця духовності українського народу, пам’ять великої історії княжого періоду, відродження вищої школи в древньому Острозі. Мудра, цікава, змістовна, жива, подекуди навіть дотепна  розповідь екскурсовода  заінтригувала гайсинчан. Їх  вразив терпкий запах минулого і вистраждане всіма працівниками академії сьогодення, безцінні експонати, музейні композиції, світлини, іконописи, прекрасна наукова бібліотека, сучасні архітектурні споруди, кабінет сакральної книги, підземна картинна галерея, парк університету з його скульптурами і щирість працівників академії, які щоденною працею в пошуках новизни, естетикою оформлення вражають усіх відвідувачів, гостей як своєї держави, так і зарубіжжя. Надзвичайно цікавою була екскурсія в Музей книги та друкарства. На сьогодні  книжкова колекція  нараховує до 5 тисяч книг, що є експонатами основного фонду, в тому числі майже півтора тисячі стародруків ХVІ-ХVІІІ століть та біля 150 рукописів ХVІ-ХХІ століть. Ми, гайсинчани, схиляємо голови перед минулим і теперішнім славного міста Острога.

       Далі за маршрутною картою семінару, керівники освітніх установ побували у м.Клевань. У цьому місті ніколи не жили королі чи принцеси і не відбувались драматичні історичні події. Ця туристична пам`ятка заслужила визнання виключно своєю красою. Красою, створеною магією найвидатнішого у світі архітектора – Природи. Ботанічний феномен - «живий» зелений «Туннель кохання»у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів. Сплітаючись між собою гілками і листям, вони виглядають наче тунель точної арочної форми. Кажуть, арка має символічне значення. Ті, хто побував тут, розповідають про дуже сильну ауру, яку можна відчути. А колія на дві рейки – це ніби символ шляху для двох доль. Якщо самотня людина, стоячи у цьому тунелі, загадає бажання знайти свою половинку, воно обов’язково збудеться. Пари ж просять у долі вічного кохання. І справді, важко втриматись, щоб не загадати бажання, коли стоїш ніби посеред казки. Тут все здається якимось чарівним, хочеться залишитись тут якомога довше, але цьому перешкоджають величезні зграї комарів, які у вечірній час особливо активізувалися в пошуках їжі…

Наступний день нашої роботи розпочався у м.Дубно, тут учасники семінару відвідали Дубенський замок - середньовічний архітектурний комплекс князів Острозьких, Заславських, Сангушків та Любомирських, який належить до укріплень бастіонного типу. 1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку. Протягом свого існування замок неодноразово перебудовувався й укріплювався, а під його мурами були прокладені широкі кам’яні підземні ходи, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном, тут зберігалися запаси води і провізії для оборонців під час облоги. У XVI ст. замок мав на озброєнні 73 гармати. Арсенал постійно поповнювався за рахунок власної ливарної майстерні. За період свого існування Дубенський замок ніколи і ніким не був здобутий приступом. Замок, як родовий маєток князів Острозьких, переходив через шлюби від однієї князівської династії до іншої, а загалом він був приватною власністю князів Острозьких, Заславських, Сангушків, Любомирських. І лише наприкінці XIX ст. замок був проданий військовому відомству і відтоді тут почергово розташовувалися армійські частини: російського царя Миколи II, австрійського цісаря, поляків, червоноармійців, фашистів, радянських військ.

м.Дубно має ще одну історичну реліквію - Тараканівський форт, який приваблює своєю загадковістю. Перш ніж потрапити до підземних тунелів та внутрішнього дворику форту його спочатку потрібно знайти, адже споруда знаходиться в лісі, вдало замаскована деревами, порослими травою валами. Віднайшовши велетенький бетонний отвір, що і є входом до форту, ми потрапили в піздемний тунель, який веде всередину споруди. А там на нас чекали справжні чудеса та містика. Історія посилала немало випробувань на долю Тараканівського форту, які значно похитнули стан будівлі, але не зруйнували його величі та загадковості. Зведення споруди датується 1890 роком з метою захисту львівської залізниці за наказом царя Олександра ІІІ. Тараканівський форт "пережив" обидві Світові війни, змінював не одних господарів та не одне призначення. За ровом завдовжки 230 метрів з кожного боку та за міцними стінами бетонно-земляної споруди розташовувались казарми, їдальня, пекарня, церква, лікарня, морг, тюрма, баня, пральня, криниці, склади, туалети та навіть лабіринт, тому, гуляючи цією територією сьогодні, можна й заблудитися, якщо поряд не буде людини, що добре знає місцину, такою людиною для нас став гід-екскурсовод Петро Камінський - колишній військовий, цікава та неординарна людина. Тараканівський форт приховує досі безліч загадок. Існує думка, що будівля має аж 6 поверхів та ще декілька не досліджених тунелів. Подейкують, ніби під час Другої світової війни німецькі спеціалісти тут випробовували знамениті снаряди “Фау”, оснащені зарядами масового враження противника. Саме цим місцеві жителі пояснюють містичні вибухи з підземелля, які досі лунають на території форту. Надреальне та загадкове завжди привертає людську увагу - Тараканівський форт учасники семінару пам’ятатимуть завжди.

Відомо, що Рівненщина багата на цілющі джерела, одним з них є Озеро Святої Праведної Анни — гідрологічна пам'ятка природи, вода витікає із крейдяного підвищення. Розташована на західній околиці села Онишківці Дубенського району, за 1 км. від межі між Рівненською та Тернопільською областями. Знаходиться на території Скиту Святої Праведної Анни. Цілющі властивості джерельної води з Онишківців відомі ще з 16 століття, під час проведення хімічного аналізу води, в ній виявили високу концентрацію срібла і кременю. Вода має незмінну температуру +5 градусів за Цельсієм, не замерзає навіть у найлютіші морози. Щороку сюди приїздять тисячі паломників. Цьогоріч ними стали і керівники шкіл Гайсинщини, вони не відносячи себе до "моржів" із задоволенням скупались в озері відчувши перепад температур +35 у повітрі та +5 у воді.

Джерело Святої Анни – останній пункт нашого перебування на Рівненщині, далі шлях учасників семінару проліг на Тернопільщину.

Завершальним акордом виїзного семінару стала оглядова екскурсія по м. Збаражу та відвідування Збаразького замку, який можна назвати перлиною та історичним скарбом Тернопільщини та справжньою окрасою старовинного Збаража… Могутній Збаразький замок, який можна побачити і сьогодні, був збудований протягом 1620-1631 років останніми представниками роду князів Збаразьких – Юрієм і Христофором. Проект видатного італійського архітектора Вінченццо Скамоцці пристосував до місцевих потреб фортифікатор Андреа дель Акава. Замок складається з двоповерхового палацу, казематів, валів, чотирьох бастіонів та рову. Увійти в замок можна через браму, розміщену в двоповерховій вежі, до якої веде звідний міст. Укріплення замку колись займали площу понад 16 гектарів. Нині, в залах палацу діє краєзнавчий музей працюють виставкові зали з тематичними експозиціями, картинною галереєю, музейними відділами, а в підземеллі – виставка старовинних знарядь.

Виїзний семінар залишив багато яскравих вражень, на думку освітян, він вдався, був пізнавальним, сприяв розширенню кругозору, збагатив знаннями про історію рідного краю, української держави, які педагоги передаватимуть своїм вихованцям, учасникам семінару надовго запам’ятаються цікаві екскурсії, спілкування, нові зустрічі та знайомства, атмосфера доброзичливості та взаєморозуміння. Під час таких подорожей збагачуєшся духовно, поглиблюєш свої знання з історії України. А найголовніше – маєш можливість поспілкуватись із колегами та отримати задоволення від активного відпочинку.На згадку від виїзного семінару залишилися позитивні емоції, яскраві враження, сувеніри, численні фотоматеріали та бажання колективу неодмінно повторити тур в інші видатні місця в Україні, адже їх так багато.

Рівненщина, Тернопільщина – ще один яскравий приклад того, якою багатою є історія нашої України! Шануймо минуле і піклуймося за щасливе майбутнє нашої землі!

IMG-d7635e871003827a6366934e501b6b7d-V

IMG-b50ce3f2331abbd512c0fd93a589e0a5-V

IMG-59cfdead7bf81b3bb7623ce8c838e5a4-V

IMG-c752a88c7924046877efaa8ec1d8807b-V

IMG-4e9a93c821cec77fadbfa14e02d98c48-V

IMG-32d082197bbe09a419e18e13cffb29d1-V

IMG-33bae198429702f022910700c72c32ec-V

IMG-47bbfddcbb437f8b4b582f0766763cb3-V

20190620 122413

IMG-34132eb7fcf0dce7b720e31f8fb4ce4f-V

IMG-d80b4598a85608d48d10c8ffdc5fe2bd-V

IMG-971202c39ba880a73c8095e0b2d4d400-V

IMG-9979db7280a280bfddcab2b0c98aab8c-V

крврвір

IMG-1d22923cdf9ddab9f2718fc85af251ad-V

IMG-870bfe8de9a2fe0f5fa8d5fc7f9e9188-V

IMG-3aeecf412aafbaf4b1c0f05a23747096-V

IMG-323cda5c67df3a28d9c6008762cb5c98-V

IMG-4483a3a49647dea8bf673c7c532f356d-V

IMG-50653659b092b6f68b23c468cf1479bc-V

IMG-cd111a87fff68dc88e0fbea3002c6e88-V

IMG-cfdeaee3983721cda5b24f1f95e35f92-V

IMG-ef489c9264359b257bca22b247c82c7d-V

IMG-4e3ecd01ed9398fb6abf707c5513456b-V

20190621 103225

20190621 104726

20190621 105058

20190621 112854

IMG-1303fc4eb8d226e814e810c8d04584e5-V

IMG-0605d29af995af0af87894090fbf3dc6-V

IMG-2b13edc5ed49dfee3e158c6e61d40940-V

IMG-7a61d56e0a75730a14c119d529675a30-V

IMG-7b280e204151a28499ef84e9aa60472e-V

IMG-8fe8988ae46153d14f1f0a9b293201e2-V

IMG-548b2c430900d2aa4e346863c5af7cc9-V

IMG-d3e344f1b3a65c2190626a1330c9c5bb-V

20190620 132046

20190621 174928

20190621 080332

20190621 080400