onexoxblackplanjoker123 Відділ освіти Гайсинської міської ради — Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрілась з учителями та керівниками галузі освіти Вінницької області

Під час зустрічі, яка відбулась 13 червня, у приміщенні «Вінницької академії неперервної освіти», Лілія Гриневич виступила із презентацією «Про зміни у сфері освіти», а також відповіла на запитання освітян.

У зібранні взяли участь: заступник голови ОДА Ігор Івасюк, в. о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Буняк, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, ректор ВДПІ імені М. Коцюбинського Наталя Лазаренко, керівники освітніх закладів області.

Найбільше уваги Міністр освіти і науки приділила основним постулатам Нової української школи – ключової реформи Міністерства освіти і науки, торкнувшись питань фінансування галузі та формування освітньої субвенції, набуття базових компетентностей та наскрізних умінь в НУШ і особливостей формування нового освітнього простору.

«Кожен із вас є для мене партнером у нашій спільній справі,- зазначила Лілія Гриневич,- Реформа, яку ми задумали – Нова українська школа, має дати нашим дітям не тільки знання, але й виробляти у них правильне ставлення до різних ситуацій, застосовувати здобуті знання на практиці, захищати свою думку, критично мислити, бути відповідальними громадянами. НУШ – це школа яка має надати дітям можливість розкрити їх особистісний потенціал, і будується така школа великою кількістю спільних зусиль».

За словами Міністра, у 2019 році державні інвестиції в освіту становлять більш як 3 млрд.886 млн. грн.; з них 950млн. грн. – субвенція НУШ на обладнання, 265 млн.грн. - субвенція НУШ на підвищення кваліфікації вчителів. Проте, значна частина субвенції спрямована на базову та старшу школу - фінансування передбачено для таких потреб: 325 млн. грн. на шкільні автобуси; 300 млн. грн. – на закупівлю комп’ютерів; 700млн. грн. на підключення швидкісного інтернету; 150 млн. грн.. – на обладнання спорткомплексів; 504 млн. грн. – субвенція на інклюзивну освіту.

Лілія Гриневич торкнулась також болючого питання – оплати праці вчителів, зауваживши, що за останні 3 роки зарплата учителя виросла на 80%, проте залишається досить низькою, що призводить до відтоку з освітніх закладів молодих спеціалістів, оскільки вони за тарифною сіткою отримують найнижчу грошову винагороду.

«Ми продумали це питання і розробили пропозицію, яку винесемо на затвердження Верховною Радою разом з бюджетним пакетом на 2020 рік. Молодий учитель має працювати в школі і одразу отримувати гідну зарплату, яка складає щонайменше 3 прожиткові мінімуми. Для цього в бюджеті необхідно закласти додатково 25 млрд. грн.- величезна сума. На майбутнє Уряд має на меті поступово піднімати рівень оплати праці освітян, щоб дорівняти учителів за статками до середнього класу, як це є у більшості країн Європи. Головне - рухатись не зупиняючись, крок за кроком втілюючи освітню реформу»,- підсумувала Лілія Гриневич.

На завершення Міністр освіти і науки України відповіла на запитання освітян, зокрема: стосовно підвозу учнів до опорних шкіл за умов нестачі шкільних автобусів та відсутності якісних доріг; фінансування інклюзивної та індивідуальної освіти , шкільних спорткомплексів та спортивних майданчиків.

Підсумовуючи зустріч, Ігор Івасюк подякував Лілії Гриневич від імені керівництва області та від усіх присутніх за відверту і конструктивну розмову, зауваживши що Міністерство освіти і науки є рушійною силою реформ, які відбуваються. Заступник голови ОДА також побажав працівникам освіти області добре відпочити за час відпусток і шкільних канікул, щоб з новими силами розпочати наступний навчальний рік.

https://www.facebook.com/UAMON/videos/2099058597064004/

Image 12

Image 02

Image 05

Image 14

Image 16

Image 18

Image 17

Image 06